2 februari 2010

Hoe maak je een moodboard / collage? Deel 1 [informatie]

Moodboard / collage
Een moodboard / collage helpt heel goed om een sfeer neer te zetten. Maar het zet ook je inspiratie op papier. Je ideeën kun je kwijt in een moodboard / collage. Alles is dan in één oogopslag te zien. Soms zijn woorden niet genoeg, met een moodboard / collage erbij kan alles een stuk duidelijker worden.

Wat is nou het verschil tussen een collage en een moodboard / collage? Deze vraag wordt vaak gesteld. Een moodboard / collage is een beeld dat je wilt overbrengen. Je laat als ware een idee zien, een concept. Een collage is een kunstvorm, een collage brengt geen idee of concept over.

Wanneer maak je een moodboard / collage? Je kunt voor heel veel dingen een moodboard / collage maken. Maar je kunt ook gewoon een inspiratie moodboard / collage maken, gewoon voor de mooi, een moodboard / collage met onder andere foto’s als cadeautje voor een vriend(in), om jezelf op te vrolijken of gewoon omdat je het leuk vind om te doen. Je kunt een doelgroep laten zien door middel van een moodboard / collage. Je gaat trouwen of hebt een feestje en dit wil je in een bepaalde stijl doen. Ga zo maar door. Moodboards / collage worden voor veel doeleinden gemaakt!
Knippen
Verzamel plaatjes. Veel plaatjes. Neem daar ook de tijd voor. Je kunt ze halen uit tijdschriften, uit boeken of van internet. Maar je hoeft niet alleen maar plaatjes te gebruiken. Je kunt veel meer dingen gebruiken voor je moodboard / collage. Knip ze uit en verzamel ze in een mapje. Je kunt de plaatjes natuurlijk ook scheuren in plaats van knippen, maar let wel op dat dit bij het stijltje past!

Wat kun je nog meer gebruiken?
Eigenlijk alles. Behang(restjes), fotolijstjes, stof en kant. Foto’s, (gedroogde) bloemen, labels, stickers, echt alles, wees creatief! Kijk ook in kranten en reclame folders, hier kan net dat plaatje in zitten die jij zoekt.

Als je plaatjes of andere dingen zoekt voor je moodboard / collage wees dan niet te kieskeurig of precies. Omdat je een bepaalde sfeer in gedachten hebt hoef je niet alleen maar plaatjes te zoeken die bij het sfeertje passen. In elk plaatje kan iets zitten, een detail, die jij mooi vind. Bijvoorbeeld een kussen op een bank of een foto die jij inspirerend vind.

Denk ook aan andere details, zie je bijvoorbeeld een fotolijstje, dan kun je deze ook op je moodboard / collage plakken. Of een randje stof of kant om aan de zijkant(en) van de moodboard / collage te plakken. Of een mooie achtergrond plaatje die je achter de plaatjes kunt plakken zodat je niet zoveel wit papier ziet.

Uitzoeken
Dan ga je de plaatjes uitzoeken, kijk welke plaatjes je sowieso in je moodboard / collage wil hebben. En kijk natuurlijk of de sfeer dat jij wilt laten zien goed naar voren komt. Je kunt één moodboard / collage maken, maar 2 kan ook. Of je maakt meerdere kleinere per onderwerp, bijvoorbeeld één voor de sfeer, één die laat zien wat voor meubelen je wilt, één met accessoires, ga zo maar door. Het is net wat jij wilt.

Plakken
Dan kun je gaan plakken. Je kunt verschillende ondergronden gebruiken. Meestal gebruikt men wit papier. Maar je kunt ook karton gebruiken, of een schilderij met een mooie lijst die je gaan beplakken, als je meerdere moodboards / collage gaat maken kun je ook een boekje beplakken of zelf een boekje gaan maken, hierbij kun je ook meerdere dingen gebruiken. Maar let we op dat het bij het sfeertje past die je wilt gaan neerzetten.

Als lijm raad ik je aan fotolijm te gebruiken! Fotolijm werk erg makkelijk. Je kunt het makkelijk uitsmeren, de lijm word niet zichtbaar door de plaatjes heen, sommige lijmen doen dit wel. En als je ergens een keer morst, kun je het even laten drogen en daarna wegrollen door met je vingers er over heen te gaan. Verder zijn fotostickers ook makkelijk, dit werkt snel en ook makkelijk! Voor fotolijm en/of fotostickers zou ik naar de Action gaan. Hier heb je fotolijm en stickers voor een mooi prijsje!


Ik hoop dat jullie er wat aan hebben!

Liefs

4 opmerkingen:

 1. Bedankt voor dit artikel, ik heb er veel aan als beginnende collagemaker ;)

  Groetjes,
  Lotte

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Graag gedaan! Binnenkort komt er een deel 2 :)

  Liefs, Sharon

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hais,

  Mag je een collage of moodboard met plaatsjes van designers of merken of beelden, modellen, mode, interieurs, gebruiken op een commerciele site, of een sfeer of beeld neer te zetten?

  Moet je hierbij de bronnen vermelden? Of toestemming vragen aan de bronnen?

  Dat toestemming vragen kan best tijdrovend zijn, namelijk.

  Groetjes, Sia

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ziet er erg leuk uit!
  x
  laternevercame.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd neemt om een reactie achter te laten. Ik lees altijd alle reacties. Als je een vraag stelt, dan beantwoord ik deze altijd in het blogartikel zelf. Ik probeer alle vragen binnen 2 a 3 dagen te beantwoorden :)

Liefs, Sharon